Free Facebook Likes

vineri, 1 august 2014

Szobi Cseh s-a stins din viata in azi-noapte


Szobi Cseh  in varsta 71 de ani s-a stins din viata in azi-noapte, la Spitalul Fundeni, dupa o suferinta teribila. Cascadorul era bolnav de foarte mult timp de cancer osos si in ultima perioada si-a vandut tot ce avea mai de valoare din casa pentru a se trata.

A jucat in peste 150 de filme in tara si in strainătate. A fost promotorul scolii romanesti de cascadorie si a făcut acrobatii incredibile, multe in premiera mondiala. Si-a riscat viata in fiecare zi pentru meseria pe care a iubit-o cel mai mult.  Szobi Cseh a aflat acum cativa ani ca are cancer, dar insa credea cu convingere ca va invinge aceasta boala necrutatoare.

 Trupul neinsufletit al cascadorului va fi depus la capela cimitirului Bellu din Bucureşti sambata, in jurul orei 12.00.

 
Szobi Cseh fusese internat la Fundeni din 20 iulie, în stare foarte grava, el fiind diagnosticat din iulie 2012 cu o formă de cancer al sangelui, cu complicatii,  rata de supravietuire este de 6 - 8 luni, dupa spusele medicilor. Boala i-a atacat apoi coloana vertebrala si treptat celelalte oase si organe. In ciuda tratamentelor, Szobi Cseh s-a stins joi noaptea. Ne-a lasat mostenire nu doar filme memorabile, ci si convingerea ca arta si talentul trebuie puse in slujba oamenilor.

  Szobi Cseh (pe numele lui real Szabolcs Imre Cseh ) s-a nascut la data de 11 decembrie 1942, in orasul Miercurea Ciuc (judetul Harghita), intr-o familie de secui. Inca din timpul facultatii, el a lucrat ca zburator la trapez la Circul de Stat din Bucuresti, in trupa "Ganea".


 Szabolcs Cseh s-a nascut într-o familie de secui pe data 11 decembrie 1942, Miercurea Ciuc. Dupa absolvirea studiilor secundare la Liceul Andrei Saguna și la liceul Unirea din Brasov, a urmat cursurile Institutului de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, pe care le-a finalizat in anul 1966.



  Celebritatea i-a fost adusă de seria filmelor în care personajul principal era Margelatu in rolul lui Buza de Iepure.
 A jucat ca actor in filmele: Die Lederstrumpferzählungen ('Ultimul mohican'), episodul 'Das Fort am Biberfluß' (1969) - Pfeilspitze, Un comisar acuza (1973) , August in flacari (1973) - film TV, Burebista (1980), Pruncul, petrolul si ardelenii (1981), Grabeste-te incet (1981), Trandafirul galben (1982) - Buza de iepure, Misterele Bucurestilor (1983) , Ochi de urs (1983), Masca de argint (1985) , Colierul de turcoaze (1985), Martori dispăruţi (1988), Doi haiduci şi o crâşmăriţă (1993), Inimă de ţigan (2007) - serial TV



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu